Dipool voor 30meter en meer...

Al lang van zinnens geweest en dan eindelijk ook een dipool voor de 30 meterband opgehangen..

 Vuistregel: de lengte van een Gestrekte halve golf dipool in meter = 142.2 / freq in MHz 

30m band = 10.100MHz tot 10.150MHz

Bij 10.125MHz vinden we een totale lengte van 14.04 meter of twee stukken van 7.02 meter.

De antenne wordt opgespannen op zowat 15 meter hoogte tussen twee ophangpunten: een piloon en een bereidwillige berk. In het midden van de dipool bevindt zich de obligate stroombalun (of mantelstroom sperfilter) waar onderaan de coaxkabel naar de transceiver hangt. 

Even terug naar beneden gehaald om een foto te nemen..

 

PL plug met vulkaniserende tape bedekt, nadien met vinyl tape.

De PL plug wordt met vulkaniserende tape bedekt en nadien met vinyl tape.De vulkaniserende tape maakt de plug wel waterdicht maar is zeer kwetsbaar en daarom wikkelen we er nog een laag vinyltape over. ( beste tape op de markt = Scotch Super 33+) Zefs nadien brengen we nog een klein Colsonbandje aan om het eventueel afrollen van de vinyl tape te beletten.

Het is steeds riskant om de dipool dadelijk op de berekende lengte af te knippen, maar deze berekende waarde zal wel dicht bij de juiste afmeting liggen. Met deze opstelling hangt de dipool altijd door in het midden en zal dus elektrisch verkorten. We gaan echter het lot niet uitdagen en nemen  langs beide zijden 20cm meer draad, dat is zeker meer dan genoeg. Volgens de vuistregel zouden we resonantie hebben bij 9.874MHz maar deze zal nog lager uitvallen door de bedrading en aansluitingen van de sperfilter en de lus door de isolators. De uiteinden worden 10cm doorheen de antenne isolatoren gestoken en terug geplooid. Daarna worden ze stevig vast getrokken met kabelbinders ( Colson bandjes, Tyraps...) 

Als we met de VNWA de antenne doormeten vinden we de resonantie frequentie die, zoals verwacht, "veel" te laag zit. Maar we zijn nu gerust, de dipool is zeker te lang en we kunnen dus inkorten.

Knippen & meten:

Dipoollengte = 2 x 7.21meter

De marker #1 geeft steeds de frequentie waar de waarde van de VSWR minimum is. De dipool is in resonantie bij 9.491MHz. VSWR = Groen, IZI = Blauw, Z Smith = Rood.

 We knippen beide uiteinden 10cm korter en meten opnieuw:

Dipoollengte = 2 x 7.11meter

 

We hebben resonantie bij 9.629MHz, we hebben nu een beter idee van de" knip-cm / 100kHz"  en we kunnen geruster verder inkorten...

Dipoollengte = 2 x 7.01meter.

Met deze waarden kunnen we al tevreden zijn maar we gaan toch verder afregelen door de uiteinden van de dipool nog 5cm verder door de isolatoren te schuiven, we kunnen immers steeds terug verlengen:

Bevestiging antenne isolator.

 Uiteindelijk:

Met lussen van 15cm door de isolators is het ok.

Katrol: Bomen bewegen en kunnen de dipool kapot trekken..

Gewicht om de dipool aangespannen te houden.


Na deze laatste ingreep lijkt deze dipool klaar voor de 30 meterband en wordt aan de transceiver verbonden. 

Toeval: op de scope van de IC7300 verscheen duidelijk een "pile up", even geluisterd: het ging om 9K2AC (Koeweit) waarop een aantal stations in een chaos-koor aanriepen. Op mijn aanroep in het tumult kwam - tot mijn verbazing- dadelijk antwoord "ON4APZ 599" en gaf retour rapport. Het is wat moeilijker om de keyer met zekere hand te bedienen als je pas uit de pyloon komt maar de antenne is dus goedgekeurd...

Wanneer we de dipool doormeten van 10kHz tot 100MHz,  zien we de onpare harmonischen verschijnen waarop de dipool telkens terug in resonantie gaat. En alhoewel deze dipool niet zo perfect is als een 40 meterband dipool dewelke ingezet wordt voor 15 meter, kan deze antenne ook redelijk dienst doen in de 6 en 4 meterband.

Tot 100MHz

Bekijken we de werking in de 6- en de 4 meterband wat meer van nabij:

30 meter dipool in de 6 meterband (50-52MHz)

 

Bevestiging: vandaag (30-7-21) met deze dipool gewerkt: 50.095MHz Ukraine UT5XS. <589 >559

30 meter dipool in de 4 meterband

En de ontvangst van de FM band:

( Wordt deze later ook een radio amateurband? )

De pieken op deze band zijn onvermijdelijk door de zendmast van Schoten..

Zicht vanuit de shack. (  Schotse Nessie van Loch was net op bezoek)

Onderdelen info:


Gebruikt materiaal.

De aluminium buis van 8x6mm dient om de 2cm lange bevestigingspijpjes te maken om over de antennedraad te schuiven en vast te knijpen in de bankschroef.

Ringkern: kan FT43 of FT31 zijn.

Gebruikte coaxkabel = RG58: aanvaardbaar verlies (6.4dB/100m bij 10MHz) en in deze opstelling is het gewicht belangrijk.

Inox vijzen M4x20 en AMP klemmen NA het verbinden, vernissen met metaalvernis.

Koen ON6KH raadt om een druk compensatie ventiel aan te brengen,  wat inderdaad een goed idee is. 

https://www.hfkits.nl/product/druk-compensatie-ventiel/

Nota:

 Het plastieken doosje is nooit volledig waterdicht. Zonder ventiel kan sterk veranderende luchtdruk, -zelfs al is het  doosje enigszins samendrukbaar-, er vochtigheid in persen. De metalen delen in het doosje kunnen daarom best ook van een laagje metaalvernis worden voorzien. Bij gebruik van silicone steeds de onderdelen eerst vernissen en het doosje pas sluiten als de silicone volledig is uitgewerkt!


73 Guido ON4APZ